torsdag 25 juni 2009

Modellfotokurs on location

Idag har jag haft nöjjet att få jobba ute hela dagen och till råga på allt med ett gäng supertrevliga människor. Jag har hållt kurs i Modellfoto on location. En fantastisk dag där förutsättningarna va de sämsta möjliga ur en locationfotografs hänseende. Strålande sol är inget man skojjar bort direkt. Eller jo... det gjorde vi... mycket skratt och glada tillrop hördes under dagen.

Vi började dagen med att utmana oss i solen på en gång och till vår hjälp hade vi posemaskinen Sara och ursköna Angelica som blev sminkade i omgångar av Aina som gång efter gång fick oss att häpna över vad hon kan göra med en modell på den knappa tid hon fick mellan våra sessioner. Det är fantastiskt att ha sådanna sammarbetspartner när man skall hålla denna typen av kurser. Aina, Angelica och Sara, STORT TACK FÖR ERA FANTASTISKA INSATSER! Nåväl, åter tillbaka i solen. Vi ställde Sara mitt i solen och provade att fotografera henne utan någon extra blixt bara befintligt ljus som stekte rätt in i ansiktet på modellen. Som tur va hade hon en liten skärm på sig... tur för henne... extra svårt för oss fotografer att få ett jämt och fint ljus på hennes ansikte. Första bilden här nedan är just vårt urspurngsläge, sen tog vi fram en stor diffusor och såg till att hon hamnade lite i semi-skugga, ett mycket jämnare och finare ljus. Till sist gav vi det en extra "kick" med att på ett kontrollerat sätt (tack Alex ;-) ) lyfta in ljus med en reflexskärm på Saras ena sida. Ser ni vilken "pop" bilden får och då har vi inte ens börjat med blixtljus :-D


Vi tittade också på optikval. Vi jämför hur bakgrunden kan kontrolleras genom att ha rätt typ av optik för att minska störande objekt. Ett normal läge på optiken gentemot en tele kan göra stor skillnad på hur bilden, bakgrunden upplevs. Se bara här nedan.


Under dagen avancerade vi med blixtljus, allt från externt placerad kamerablixt till att helt slå ut solens strålar med att helt enkelt överrösta solen med eget blixtljus från en Ranger (batteridriven blixt med mycket kraft i). Här nedan ser du ett exempel på det.


Så dagen har alltså innehållt allt från reflexskärm till "dom riktigt tunga grejjerna", allt med sitt egna användningsområde och sin tjusning av bilder. Jag har lite fler fräcka bilder från kursen som jag kanske pillar lite med och lägger upp senare här på bloggen. Är du intresserada av att gå en av dessa kurser så kan du få mer info genom att klicka här
Åter igen, tack alla för att ni gjort min dag till en strålande dag i dubbel bemärkelse. Hoppas ni hade det minst lika skoj som jag idag och att ni lärt er mycket!

måndag 15 juni 2009

Supermodellen Alva besöker studion.

Ja... snacka om naturbarn... Här har vi de första bilderna på kommande supermodellen Alva (bara namnet är en strålande start på karriären). Underbart glatt barn med bara glädje att förmedla men ack så intressant allt annat va än att stå där fotografen önskade. Det är med stor glädje och stolthet jag presenterar vår näst, näst nästa storhet i modebranchen, ALVA... (OBS... nästan alla kläder är sydda av mamma Elli som kommer börja sälja sina barnkläder på nätet innom kort. Håll ögonen öppna jag länkar nog dit när siten är klar)

söndag 14 juni 2009

Andreas Filip och Henrik

... behövde lite bilder på sig inför sitt nya gemensamma projekt. Andreas som jag fotograferat tidigare undrade om jag va intresserad av att hjälpa dem med det. Några bilder för hemsidan va målet och det fick vi också. När allt va klart så tog vi lite "flippade" bilder där dom inte skulle behöva sälja in sig... då blev det såhär.


torsdag 11 juni 2009

Retushkväll

Igår satt jag och retuscherade lite. Det va skönt att komma ikapp med lite bilder.
Här är ett smakprov på vad för bilder jag gjorde igårkväll.



Modeller Angelica Jansson
och Osannda

fredag 5 juni 2009

Shabbe

Idag hade jag Shabbe i studion. Hon ville ha lite nya bilder på sig och självklart ställer man upp. Det är nog en smart grejj att se till att modellerna verkligen har fått mitt mobilnummer. Det hade vi missat denna gången och Shabbe hade inte varit i studion någon gång. Den är inte helt lätt att hitta till första gången. Så jag satt inne i studion och hon stod utanför och väntade... jag som tyckte att jag kollat efter henne flera gånger... Nåja, till slut blev det bra i alla fall även om hon fick stå ute och frysa.

Idag fick jag lyxhjälp ifrån Daniel A som assade mig. Det är kul att ha intresserade människor omkring sig som vill vara behjälpliga.

Här är ett smakprov ifrån kvällens fotografering.

tisdag 2 juni 2009

Studentbilder

Linda Busse bad mig ta lite studentbilder på henne. Det är något jag inte gjort förut och jag va lite osäker på hur studentbilder skall se ut. Vanligtvis ser man ju standard studiobilder men jag tänkte att Linda skulle få något annat. Vi träffades i studion igår och medans jag tog med mig den utrustningen som jag behövde så fixade Linda till sista "touchen" i makeuprummet. Idag har jag haft lite tid att kolla igenom bilderna. Det va svårt att hitta några favoriter för bloggen eftersom Linda ser så underbart lycklig ut på alla bilder så varje bild gav mig ett leende på läpparna. Det är ju precis så det skall vara... studenten är fest och glädje och det är ju det jag som fotograf vill förmedla. *sjunger* För hon har tagit studenten, för hon har tagit studenten, för hon har tagit studeenteeeeeeeeeeeeeen!!!!! Fy..... va hon är bra! Grattis Linda till din stora dag! Välförtjänt har jag hört ;-)